63-900 Rawicz
ul. Sarnowska 9A
Ostatnio dzieci z grupy Muchomorki dużo rozmawiały o darach jesieni i o przetworach, które przygotowuje się w ich domach na zimę. Rozmawialiśmy o walorach smakowych i zdrowotnych takich domowych przetworów. W ramach realizacji projektu "Skąd się biorą produkty ekologiczne?" w trakcie zajęć dzieci nauczyły się jak szybko w domu ukisić kapustę i co jest do tego potrzebne. Dzieci szatkowały kapustę, tarły marchewkę. Kapustę mieszały w misce z solą i tartą marchewką. Następnie tak przygotowaną kapustę ubijały, aż do momentu kiedy kapusta puściła sok. Słoik z naszą kapustą odstawiliśmy do kącika przyrody i czekamy, aż będzie gotowa. W trakcie trwania zajęć dzieci poznały walory smakowe i zapachowe kapusty. Natomiast po kilku dniach spróbują jak smakuje już ukiszona kapusta pełna cennych witamin i wartości odżywczych.
63-900 Rawicz
ul. Sarnowska 9A