Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Robimy zapasy na zimę- kiszenie kapusty.

Robimy zapasy na zimę- kiszenie kapusty.

Ostatnio dzieci z grupy Muchomorki dużo rozmawiały o darach jesieni i o przetworach, które przygotowuje się w ich domach na zimę. Rozmawialiśmy o walorach smakowych i zdrowotnych takich domowych przetworów. W ramach realizacji projektu "Skąd się biorą produkty ekologiczne?" w trakcie zajęć  dzieci nauczyły się jak szybko w domu ukisić kapustę i co jest do tego potrzebne. Dzieci szatkowały kapustę, tarły marchewkę.  Kapustę mieszały w misce z solą i tartą marchewką. Następnie tak przygotowaną kapustę ubijały, aż do momentu kiedy kapusta puściła sok. Słoik z naszą kapustą odstawiliśmy do kącika przyrody i czekamy, aż będzie gotowa. W trakcie trwania zajęć dzieci poznały walory smakowe i zapachowe kapusty. Natomiast po kilku dniach spróbują jak smakuje już ukiszona kapusta pełna cennych witamin i wartości odżywczych.

Data dodania: 2023-11-03 17:24:45
Data edycji: 2023-11-03 18:28:42
Ilość wyświetleń: 68
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej